tisdag 15 januari 2008

välja rätt elleverantör kan göra mycket

Nu när vi fått rätt på vilka leverantörer vi vill ha när det gäller tv och internet så återstår det att titta på vilka besparingar vi kan göra då det gäller el. I ett nybyggt hus med värmepump och golvvärme är ju inte längre uppvärmingskostnaderna det som dominerar elkostnaderna. Hushållselen är den stora delen av kostnaderna och här kan man göra mycket för att dra ner på kostnaderna. Oftast handlar det väl att ändra beteende. Inte ha tänt i rum man inte är i mm. Men något som är lite enklare att ändra på är leverantören av elen. Det finns en hel del pengar att spara på att välja rätt leverantör. I ett nybyggt hus är det avtal eller rättare sagt "icke-avtal" som man är kopplad med oftast det dyraste alternativet och det är därför lämligt att se över detta när man väl flyttat in.

När man sen skall välja leverantör så
är det bara att bestämma sig för vad man prioriterar; bundet eller obundet avtal, miljövänligt, faktureringssätt mm.

I vårt fall vill vi inte binda oss på för lång tid, använda oss av ett miljövänligt alternativ samt faktureras med e-faktura.

Imorgon skall jag ringa till Skånska Energi för att se vilket deras bästa erbjudande är (Skånska energi är vår nätleverantör). När vi väl fått deras bästa erbjudande kan vi gå ut och titta på vad vi eventuellt kan byta till.

Följande platser på nätet är smidiga och smarta lösningar då det gäller att leta efter lägsta priser på el:

elskling.se

Konsumentverket


Finansportalen

elprisguiden


Vi skall även när vi får tid se till att byta alla glödlampor till lågeneriglampor detta är mer ekonomiskt samt mer miljövänligt. Här kan man läsa en artikel som alltombostad.se skrivit om ämnet.

Konsumentverket har även en sida där de tar upp lite elspartips.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket att tänka på även efter att husbygget är klart. När vi bytte avtal hos vår leverantör, eller snarare skaffade ett rörligt avtal sparade vi massor. Det hade jag ingen aaaning om innan de själva ringde med förslaget.

Unknown sa...

Nä det finns en hel del pengar att spara. Jag har kollat lite nu vad vi har för förbrukning och det är högre än vad jag väntade mig. Vi har sedan november haft ca 70 kWh per dygn i snitt. Jag trodde det skulle vara mindre med tanke på den årförbrukning som är uppskattad för vårt hus. Det är visserligen normalt att man har en högre förbrukning vintertid så de siffror jag räknat på än så länge är ju inte helt representativt som underlag när man vill veta vad årsförbrukningen bli i slutänden.

Anonym sa...

Hej! Tack för tipsen angående sidor där man kan jämföra elavtal! Har du kollat in råd och röns tester av lågenergiglödlampor? http://www.radron.se/templates/test____7495.asp

Unknown sa...

Intressant! Vi skall snart få tummarna loss och byta våra glödlampor. Jag vet att de hade något test i programet Plus på tv för ett tag sedan.

Men vad betyder listan på sidan du länkat till? Är de bästa inom varje kategori listade högt upp eller?