onsdag 9 januari 2008

Inställning av pannan kanske OK

Här kommer en uppdatering om hur det har gått med att ställa värmepannan. Just nu känns temperaturen helt OK hemma så kanske har man hittat rätt inställningar nu. Helt säker kan man inte var för än det faktiskt börjar gå upp och ner lite i utetemperaturen. Tanken är ju att när man har hittat helt rätt så skall det alltid vara lika varm inomhus oberoende av hur utomhustemperaturen beter sig.

Hur som helt så kör jag på följande inställningar just nu:
Kurva: 5
Förskjutning: +1
Shuntventilen: 6 (denna ventil bestämmer hur stor värmeskillnaden blir mellan radiatorerna och golvvärmen)

Precis som innan har jag öppnat alla termostater på radiatorer samt golvvärme helt. Med dessa inställningar har jag nu en framledningstemperatur på 31 grader (samma temperatur har alltså det vatten som går ut i radiatorerna). Temperaturen på vatten som går ut i golvslingorna ligger på 27 grader.

När man hittat en bra temperatur man är nöjd med så ställer man ner golvvärmetermostaterna så mycket att den gröna lampan på vänster sida om termostaten slutar lysa. Detta efter att den önskade temperaturen varit stabil ett par dagar.

Man bör inte ha högre YTTEMPERATUR än 27 grader på ett trägolv. Men detta är alltså temeraturen på ytan vilket innebär att du kan ha något varmare på vattnet som går i slingorna.


Ett annat tips är att ni som har ritningar på golvvärmen kan ofta hitta lite teoretiska värden på denna som redogör för vilka temperaturer som gäller. Hur man kommit fram tilll dessa skulle jag dock gärna vilja veta. Sen är det inte helt tydligt heller hur alla värden skall tolkas.

Inga kommentarer: