fredag 28 december 2007

villalarm

Nu var det återigen ett tag sedan vi uppdaterade bloggen med något nytt. Anledningen till detta är till stor del att nja hmmm det har inte hänt så mycket ... eller jo det har varit jul och allt sådant skoj men inte så mycket har hänt husmässigt. Något vi dock har tagit oss i kragen och fått gjort är att få ett larmsystem installerat. Efter några vändors förhandligar med Securitas Direct kom vi till slut fram till ett pris och en konfiguration för larmet. Nu känns det skönt att vi har fått systemet på plats när man varje dag läser om pågående inbrottsvåg i skåne. Vi var tydligen ovanligt petiga och såg till att få hela huset larmat, inklusive ovanvåning, detta är tydligen inte så vanligt. Normalt sett så larmar folk endast nedanvåningen eftersom det ändå är lite jobbigare för boven att ta sig in på ovanvåningen. MEN idag kändes det skönt att vi gjort på det viset efter att man läst en artikel där de skriver att busarna nu kommit på detta och går direkt in på ovanvåningen. Suck ... sen å andra sidan så kan man ju hålla på så här i evigheter och fixa allt möjligt för säkerhet och försäkringar mm men någonstans måste det ju finnas en gräns när det blir tokigt löjligt.



Annars så har vi firat jul i vårt nya hus för första gången och det gick super bra. Vi var 14 personer och det kändes fortfarande som det fanns plats för massor med fler :-) Köket fungerade jättebra med många som kunde jobba samtidigt och mycket ytor att ställa saker på.

Ett annat litet äventyr som jag har haft fullt upp med är att se till att få upp en antenn på vinden för att kunna ta emot boxers tvsändingar. Anledningen till detta är helt enkelt att telia som det är nu inte håller måttet annars har vi ju möjlighet att ta emot deras tvsändingar över bredbandsnätet. En stor nackdel är tex. att de saknar visa kanaler som tv3 mfl. . Nu när jag konstaterat att det faktiskt går att ta emot signalerna då antennen står inne på vinden måste jag bara se till att få tag i ett instrument så jag kan rikta antennen perfekt och få in alla kanalerna. Får jag inte lånat ett sådant instrument av någon så får jag väl ta hit en antenn-firma som fixar det.


Som avslutning vill jag passa på att komma med ett litet tips. Ni som nu fått för er att låta bygga ett förråd, garage eller carport. Fundera en stund på hur belysningen på denna skall tändas. Vi hade tänkt till och beslutat att vi i vår carport skulle slippa gå och tända ljuset. Ljuset i carporten tänds nu med hjälp av en rörelsesensor vilket är toppen. Vad vi tyvärr glömt bort totalt var en lampa som satt monterad på baksidan av carporten bredvid dörren till förrådet. Denna lampa är nu så smart konfigurerat att denna måste man tända från insidan av förrådet. INTE BRA ALLS!. Nu i efterhand har jag funderat på vad vi egentligen skulle ha valt från början. Antingen skulle vi sett till att även denna lampa tändes då vi tänder belysning på husfasaden mot trädgården eller så skulle vi satt en rörelsesensor även på denna. Nu i efterhand tror jag att vi ändå skulle tänkt oss att sätta en rörelsesensor så det inte för sent. Men det andra alternativet finns inte längre. Alltså ... KOM IHÅG ATT TÄNKA IGENOM BELYSNING PÅ UTSIDAN ...

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för uppdatering, det är värdefullt att höra hur ett hus fungerar i verkligheten :). Och tack för tips om belysningen, det är verkligen mycket att tänka på.

God fortsättning!