lördag 17 januari 2009

en gjuten platta senare

Vilken underbar dag!

En mycket viktig milstolpe har passerats idag. Nu är betongplattan till poolen gjuten.

Denna dagen började tidigt på morgonen av att en pumpbil och en rotorbil rullade in på gatan med 5 kubik vibbfri betong. Efter en snabb inspektion av förarbetet som gav betygen mycket väl gokänt började gjutarbetet. Pumpbilens enorma arm styrdes rak mot himlen för att sedan vecklas ut vackert över carporten för att nå in till poolen på tomtens baksida. Med allt arbete i minnet som gjort denna dagen möjlig så kändes det helt underbart att stå där och se när gjutramen fylldes med betong. Den vibbfria betongen var extremt smidig att arbeta med och det tog inte mer än en 15 minuter att fylla gjutramen med betong och sloda ytan. Eftersom ramen byggts av så kraftigt virke behövdes inte heller stöd appliceras runt ramen på dess utsida.

Dagarna innan gjuttillfället har jag oroat mig lite för väderleken. Det får inte vara för kallt, snöa eller regna. På morgonen gjorde vi en sista avstämmning om vi skulle köra enligt plan eller inte. Eftersom det visade sig att temperaturen låg mellan -1 och 0 grader så var det tillräckligt för att gjuta. Man blandade betongen med recept för att klara den gällande lufttemperaturen.

Nu är det gjutet och det finns bara en sak att göra .... be ... att det inte fryser till oväntat, kommer massor med oväntad nederbörd eller rasar jordmassor från väggarna. Alltså en bunte lite kritiska timmar att bita på naglarna. Härligt ....

Innan gjutning påbörjats


Betongen pumpas smidigt ut i hela ramen


Ytan slodas för att bli slät och fin


Gjutet och klart. Stelningsprocessen får nu jobba ostört.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt att se alla framsteg och gjutningen ser ju riktigt bra ut... håller tummarna för er nu med vädret:)
kramar systeryster

Pauline sa...

Hej!

Oj, vilka framsteg det är med er pool. Så flitiga och duktiga ni är. Inponerande!

Hoppas allt är bra med er alla fyra.

Vi har tyvärr haft en mindre trevlig helg. Hade inbrott i vårt hus igår kväll. Mycket obehagligt!

Ha det så bra.

/Pauline

Hanna sa...

Pauline: Ja, Patrik är väldigt flitig, jag får ju sköta markservicen inne istället :-)

Fy vad obehagligt med inbrott! Hoppas de inte fick med sig något av betydelse. Skulle vara fruktansvärt om de stal datorn utan att man hade hunnit göra backup på de senaste fotona!Men känslan av att någon obehörig varit inne i ens hus..... usch

Ringde inte securitas direkt när larmet gick för att kolla?

Pauline sa...

Hej igen!

Markservicen är ju mycket jobb det med. Bra teamwork tillsammans - en jobbar flitigt med diverse projekt och en sköter markservicen. Det är väl så det ser ut i många familjer.

Ja, inbrottet var mycket obehagligt. De har INTE tagit stora o tunga saker som t ex dator o tv. Ja i datorn har man ju hur mycket bilder o annat på som man inte vill ska försvinna.
De var förhoppningsvis stressade av larmet.

/Pauline

lkarlsson sa...

Hej!
Otroligt vilket projekt du tagit åt dig, man blir sugen som satan att börja planera. Har du någon ide om vart det kommer att sluta i kostnad?

keep up the good work!

L

Unknown sa...

Hej Ikarlsson,

Ja det är väl det största man tagit sig an då det gäller hemmaprojekt :-)

Min prognos säger att jag landar på ca 180000 :- Det är då inklusive pooltak, värmepump och stenläggning runt poolen. Sen gör jag allt arbete själv bör väl tilläggas. Jag vågar inte ens tänka på vad jag skulle landa på kostandsmössigt om jag tagit in någon som gjort arbetet.


Jag kan bara ge dig ett tips om du funderar på att börja planera ... var nogrann och ta tid på dig med planeringfasen. Räkna och rita på allt.

Jag skall försöka vfå med så mycket som möjligt på bloggen så kan det kanske vara till någon hjälp eller inpiration.

Lisa Andersson sa...

Spännande :) Vi sitter väl inte i samma båt, men det var inte så längesen det såg ut nå liknande hos oss! :)