lördag 7 februari 2009

hörnstolpar monterade inför murning

Ytterligare ett steg framåt har tagits i poolbygget.

Idag var det även om det finns helt för lite fritid just nu tid att ta sig an lite byggarbete. Det första som hände idag var inte helt oväntat efter allt snöande och regnande att gräva upp ras längs en kortsida och en långsida. Det är fortfarande inte en av mina favoritsysslor ... gräva ... kanske till och med en av de tråkigaste sakerna på jorden.

När det var slutgrävt var det tid att ta beslut om gjutramen skulle rivas bort eller ej. Tidigare har jag lutat mot att låta den sitta kvar då den inte borde innebära ett problem samt att det troligen skulle bli svårt att få loss den. Idag tog jag dock beslutet att riva bort ramen. Ingen speciell anledning egentligen. En fördel är visserligen att jag nu får lite mer utrymmen mellan plattan och jordväggen. Tanken är ju att jag där sedan skall gräva ut en liten ränna och fylla närmast plattan med grus.

När väl ramen var uppe var det tid för mätarbete. Det första jag tog mått på var plattan för att se att den faktiskt fått de mått den var tänkte att ha. Plattan hade den önskade längden 8.5 och bredden 4,5m. Kryssmätning visade även att plattan i princip inte var något skev alls.

Nå tid att rita upp var stolparna skulle monteras. Den första stolpen placerades så långt ut till sina två kanter som möjligt. Därefter mättes allt upp efter den stolpen. Stolpen i billigt virke fästs i betongplattan med två vinkeljärn. Stolpen fixeras sedan i övre delen genom att använda två reglar som läggs över poolhålets kant. För att fästa reglarna i marken borrades ett hål genom regeln och sedan slog jag ett spett igenom hålet. Stolpen mäts noga in med vattenpass så den är i perfekt lod. För att behålla detta läge skruvas stolpen i de två reglarna.




Tanken är sedan att på stolparna märka upp exakta avstånd för de olika lager med lecablock som skall muras sen. Mellan dessa märken, tex spikar, spänner man sedan murarsnören. Genom att göra detta får man alltså goda förutsättningar för att dels få muren rätt placerad på plattan men även en rätt höjd på muren men även varje lager.



Nästa steg blir nu att räkna på hur mycket slang som kommer gå åt senare i bygget. När det är gjort är det hög tid att få iväg beställningen på allt poolmaterial. bland detta material finns detaljerna som krävs redan vid murningen så som inlopp, utlopp och lampor. Tre lager går att mura innan leverans men sen behövs lamporna som skall gjutas på plats innan de resterande raderna kan muras.

Pooltak beställdes för en vecka sedan eller så. Ett pooltak med namn Idealcover Klasik B.

Det är nog även en god idé att börja transportera lecablocken från sina pallar på framsidan av huset och ner i snygga staplar på plattans mitt. Det är en hel del lecablock som skall flyttas så det lär ta tid.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande att följa erat poolbygge,vi håller på att bygga ett Tenor Myresjöhus och vi ska oxå ha pool men undrar varför ni valde gjuten framför glasfiber? ska ni kakla poolen eller ha liner?
Kicki.

Anonym sa...

Vi har själva funderat på att bygga pool, får man fråga vad det kostar ungefär?

Unknown sa...

Hej Kicki,

Vi har valt att mura vår poolstomme i leca och sedan använda snap-in liner. Detta är en konstruktion jag tror på både ekonomimässigt samt kvalitetsmässig.

Glasfiberpoolerna eller PP-poolerna är oftast mindre också.

Unknown sa...

Hej Putte,

OJ då det kommer till hur mycket man kan, bör och måste lägga på en pool finns inga gränser. Allt handlar om vad man har för krav på utseende, hållbarhet och säkerhet.

I vårt fall var säkerheten högst prioriterat. Det var ett krav för att vi överhuvudtaget skulle överväga att bygga en pool. Detta medförde då att vi absolut skulle ha ett pooltak och inte nöja oss med traditionellt pooltäcke. Detta blir lite dyrare men genererar också en del andra positiva effekter så som billigare uppvärming mm.

Sen kan man välja att bygga med plåtkonstruktioner, plastkonstuktioner och träkonstruktioner i stommen. Alla dessa alternativ är för mig icke tillräckliga av olika anledningar. Som jag såg det var det två val mura eller gjuta. Ekonomiskt sett så är mura med leca det vettiga enligt mig.

Detta är även den läsning vi valt att använda.

Vi kommer enligt min prognos att landa på ca 180000 kr. Då gör jag i princip ALLT arbete själv bortsett från grävningen och bortforsling av massor.

Det går att landa mycket billigare än så med andra konstruktioner och storlekar. Allt handlar om vad man själv nöjer sig med.

Anonym sa...

En sådan fin blogG!

Anonym sa...

Hej, vad kul att du tittade in hos mig.
Ja, vi får väl se om killen kommer ut den 11 maj, det känns som att han vill ut tidigare, men man vet aldrig. :O)

Vad kul med poolbygge, det lär bli härligt till sommaren! :)

KRAM KRAM

A -* sa...

Hoppas du får en amazing kväll:D

Anonym sa...

Detta var en trevlig artikel att läsa, tack för att du delar det.