söndag 4 januari 2009

gjutramen, isolering och armering klar

Ännu en dag med byggtjänst har nått sitt slut ...

Dagen började där den abrupt slutade igår då det började regna. Den första aktiviteten var alltså att färdigställa gjutramen. Det tog inte allt för långt tid att få de sista ramelementen på plats sen var det vara att få dem i rätt höjd med hjälp av vattenpasset. Viktigt är så klart också att få hela ramen i rätt vinkel ... det är då man rycker upp den matematiska formlen för hypotenusan ur minnet. När man väl fått det teoretiska värdet och det verkliga värdet på hypotenusan att överensstämma så är allt OK och man kan gå vidare till nästa moment i bygget.



Ramelementen som sammanstrålar i hörnorna sammanfogas med ett hörnbeslag och de ramelement som ligger i de raka längderna sammanfogas med ett platt beslag.



Efter att ramen kommit på plats är det tid att få isoleringen på plats. Innan man börjar springa runt med isoleringsplattorna nere i gropen fram och tillbaks så är det en god idé att skissa och räkna på hur plattorna bör läggas för att spara material, undvika intilliggande skarvar och se till att man inte får för små isoleringsplattor i de yttre delarna av plattan. Isoleringsplattorna jag använt mig av är av typen Cellplast S100.


De sågningar som var nödvändiga skräpade ner rätt så bra. De flög cellplast flingor överallt ... lite snökänsla över det hela faktiskt ... nåja ... fram med kvasten och sopa rent.


När alla isoleringsplattorna är på plats och det är rent och fint igen så är det tid att täta alla skarvar och fogar. Det får alltså inte finnas några mellanrum mellan isoleringsplattorna eller mellan platorna och ramen. Anledningen till att man är så noga med att täta skarvarna är för att undvika problem när betongen sedan kommer. Med otätade skarvara kvar kan betongen leta sig ner i dessa och in under isoleringen. Betingen kan sedan få hela konstruktionen att lyftas uppåt. Detta är en effekt man gärna undviker! För att täta fogarna har jag använt fogskum på flaska. Det var lite väl kallt för att använda fogskum egentligen. På flaskan stod det att det skulle vara minsta +10 grader för att det skulle fungera. temperaturen idag har legat strax under nollan. Hoppas det fungerar ändå. Ett annat alternativ för att lösa tätningen är att helt enkelt använda murbruk.


När tätningen är avklarad mår man ganska bra och känner att slutet börjar närma sig. Hög tid att låta armeringsmattorna, armeringsjärn och distansklossar trilla på plats. Med allt material på plats med distansklossar, rätt avstånd från gjutramen och överlappningar så det stora jobbet gjort. Bara att avsluta med något som inte är det ROLIGASTE i detta solsystemet ... NAJNING! Jag passar även på att förstärka alla ytterkanter med extra armeringsjärn. Med det hjälper inte att fuska ... både montering av distansklossarna och najningen ser ju till att armeringsnätet ligger kvar där det skall när det väl är tid att gjuta.


Efter ytterligare en lång dag i gruvan är det nu klar för denna gången. Nästa steg blir att, bortsett från att be om att få slippa jordras, ta hit betongbilen för att gjuta plattan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Patrik,

Följer ditt bygge med intresse och håller tummarna!
En sak angående gjutramen, behövs det inte ngt stöd för den?

Ha det,

/Jarek

Unknown sa...

Hej Jarek,

Kul att du tycker det är intressant!

Om du menar stöd som i stöd på utsidan av ramen så att sidorna ej böjs utåt när betongen kommer på plats så har du helt rätt. Min tanke är att vid gjutningen eller egentligen innan gjutningen montera stöd av något slag på utsidan av ramen runt om med jämna mellanrum. Detta förhindrar då att träelementen ger efter och bågnar ut åt sidorna. I mitt fall så fungerar jordväggarna på många ställen som stöd då det tyvärr visade sig att det blev rätt så tajt med att få ramen på plats.